Reparaties
Het zadel van je paard is een duurzaam product, waarvan je hoopt dat het jarenlang mee gaat. Als je zorgvuldig met je zadel en ander harnachement omgaat en regelmatig onderhoudt pleegt, dan draagt dat natuurlijk bij aan een langere levensduur. Maar soms gaat er toch iets kapot aan je zadel, hoofdstel, halster of ander product. Sinds 2020 ben ik gediplomeerd zadelreparateur. Alle reparaties worden met de hand gedaan. Hierbij kun je denken aan een kapot stiksel, een scheur op de zitting van je zadel of een afgebroken onderdeel aan je hoofdstel of halster. Ook is het mogelijk om vanuit een stuk leer een geheel nieuw onderdeel te maken om je harnachement toch weer te kunnen gebruiken, zonder dat je meteen een nieuw hoofdstel, halster of ander item aan hoeft te schaffen.
Singelstoten
Wanneer 1 of meerdere singelstoten aan vervanging toe zijn, is het voor de veiligheid van jou en je paard aan te raden om deze zo snel mogelijk te vervangen. Een stoot is niet alleen maar aan vervanging toe als deze afgescheurd is of bijna doormidden, maar ook wanneer de gaten te erg zijn uitgerekt of wanneer de stoot is gespleten of extreem uitgedroogd is.
Ik vervang altijd minimaal 2 stoten tegelijk. Bijvoorbeeld, de voorste stoten aan de linker en rechterkant van je zadel, of de achterste. Altijd de tegenoverliggende stoot. Wanneer je dit niet zou doen, dan is de kans heel erg groot dat de stoten ongelijk zijn en het zadel tijdens het aansingelen uit balans wordt getrokken. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij scheef in je zadel komt te zitten, maar ook dat de drukverdeling op je paard niet meer symmetrisch is.
Zadel vulling
Paarden zijn ontzettend gevoelig en een kuiltje of een bobbeltje in de vulling van het zadel kan voor een paard al reden zijn om een reactie te geven. Wanneer de vulling van je zadel hard is of veel oneffenheden heeft, is dit zelfs zeer onprettig voor je paard. Het is daarom erg belangrijk om zelf regelmatig je zadelvulling eens te bekijken. Is de vulling nog wel symmetrisch ? Voel je wat kuiltjes of bobbels ? OF misschien is de vulling inmiddels toch wel wat aan de harde kant ? Dan is het raadzaam om de vulling aan te laten passen of te laten vervangen.
Zadels kunnen met allerlei materialen gevuld zijn. Over het algemeen is een vulling tegenwoordig vaak van hoogwaardig schapenwol, synthetisch wol of met lucht gevuld. Wanneer ik een zadel ter controle aangeboden krijg of als ik de zadelcontrole uitvoer tijdens een pasconsult, dan kan het zo zijn dat het nodig is om de vulling te vervangen. Wanneer dit het geval is, dan neem ik het zadel mee naar de werkplaats om deze te voorzien van een nieuwe basisvulling. De kussens gaan onder het zadel vandaan, worden leeggehaald en er komt een compleet nieuwe basisvulling in van hoogwaardig schapenwol. Omdat er een basisvulling in het zadel gezet wordt, is het van belang dat daarna het zadel op het paard gepast wordt, zodat ik waar nodig de vulling kan optimaliseren voor de rug van je paard. Na zo'n 20 rij-uren zal ik de vulling opnieuw controleren en waar nodig bijvullen of aanpassen.