Pasconsult

 

Wanneer je paardrijdt, is een goed passend zadel van groot belang voor zowel het paard als de ruiter. Wanneer een zadel niet goed past, zul je dit altijd terug zien aan je paard. Dat kan zich uiten in ongewenst of ongemakkelijk gedrag, maar ook in het fysieke. Je paard kan bijvoorbeeld een verhoogde spierspanning of blokkades opbouwen en er kunnen zelfs blessures ontstaan.

 

Of een zadel goed passend is, hangt van meerdere factoren af. Het is niet alleen kijken of het kopijzer en de inch maat passend zijn, maar o.a. ook de curve, de twist, het tussenkanaal, het type kussen en de positie van de stoten zijn erg belangrijk. Daarnaast is het van belang dat ook de ruiter comfortabel in de juiste positie in balans zit in het zadel. Tijdens een pasconsult bekijk ik een aantal zaken, voordat er een zadel op het paard gelegd wordt. 

 

Zo kijk ik bij het paard naar:

- De bouw en asymmetrieën van het paard 

- De beweging van het paard aan de hand

- Spiertonus en afwijkingen daarin

- Ziektehistorie / (oude) blessures / littekens

* wanneer het paard tijdens het consult een blessure of ernstig ongemak vertoont waardoor het niet wenselijk is om te rijden, zal het rijdende gedeelte van het consult niet uitgevoerd worden.

 

 

Als er al een zadel bij het paard is, controleer ik deze op de volgende aspecten:

- De staat van de boom en het kopijzer

- Kraken, wat zou kunnen wijzen op scheurtjes, een breuk of afgebroken klinknagels

- De staat van de kussens en de vulling waarmee het zadel gevuld is

- De staat van de singelstoten en beugelriem haken

- Losse naden en overige zadelfouten / defecten

* wanneer een zadel een gebroken boom of kopijzer heeft of een onveilig mankement dat niet ter plaatse verholpen kan worden, dan ga ik in het consult niet verder met dit zadel.

 

Als dit alles in kaart is gebracht ga ik beginnen met het maken van een template van de rug van het paard. Dit doe ik op 4 verschillende punten. De schouder, de schoft, de laatste thoracale wervel en de curve van de rug en de schoft, op het dieptepunt van de rug. Van alle bevindingen en de template krijg je na elk consult een kopie, zodat de ontwikkeling van het paard bij gehouden kan worden. 

 

 

Indien er al een zadel bij het paard aanwezig is en deze is correct bevonden na de controle, dan ga ik kijken of het zadel passend is bij het paard. Indien mogelijk kan er een aanpassing aan het zadel worden gedaan, waardoor het zadel (weer) passend wordt. Dit kan zijn het verwisselen van een kopijzer of het bijvullen / aanpassen van de vulling. Op het moment dat het zadel passend lijkt in stilstand mag er gereden worden en gaan we kijken naar de pasvorm en ligging in stap, draf en galop, zowel linksom als rechtsom. Wanneer het een zadel betreft waarmee gesprongen gaat worden, dan is het wenselijk dat er op dat moment ook gesprongen kan worden.

 

Op het moment dat het zadel in de juiste positie en balans blijft liggen en niet klappert, schuift of drukt, dan kijken we daarna naar de manier waarop de ruiter in het zadel zit. Hierbij let ik er op dat de ruiter comfortabel, in de juiste horizontale én verticale balans zit en of het zadel passend is bij de bouw van de ruiter.

 

Als het zadel niet bij het paard of de ruiter past, zal ik hier een zo zorgvuldig mogelijk advies over geven. 

 

* Als een afspraak maakt voor een pasconsult is het belangrijk om te weten dat ik mijn opleiding tot zadelpasser nog niet volledig heb afgerond. Ik hoop eind 2023 de opleiding met een diploma op zak af te ronden. Mocht je tijdens een consult twijfelen over mijn bevindingen of advies, dan hoor ik dat natuurlijk graag, zodat ik je waar nodig door kan verwijzen naar een collega voor een second opinion. Ik schroom dan ook niet om zelf bij twijfel gebruik te maken van de kennis en expertise van collega's of waar nodig andere specialisten.